Det goda livet

En upptäcktsresa till framtiden

Det goda  livet är en skånsk dramaserie som utspelar sig i framtiden. Formen är en fiktiv podcast, som produceras och sänds år 2050. De tre programledarna besöker olika platser i Skåne och träffar människor som har vitt skilda idéer om vad ett gott liv är. På vägen lär vi känna en landsända som är radikalt annorlunda jämfört med i dag. Vi rör oss från en före detta golfbana i Perstorp, där 700 klimatflyktingar från ögruppen Tuvalu har bildat en självständig stat, till den skattefria Köttbåten i Helsingborg där människor turar för att äta bortglömda maträtter som pulled pork eller en tjock korv med bröd.

Lyssna här

Ingår i appen:

Climaginaries

Audioguider till appen:

Farväl Falsterbo Minnen från omställningsåren

Detaljer

Format: Dramapodcast

Beställare: Climaginaries, Lunds universitet

Släppt år: Premiär i mars 2024

Säsonger: 1

Avsnitt: 6

Vad vi gjort: Manus, regi, ljudarbete

Drama som kunskapsbaserad spekulation

Tillsammans med forskarnätverket Climaginaries har vi tidigare gjort två stora ljudvandringar – Minnen från omställningsåren och Farväl Falsterbo. Syftet har varit att genom ”kunskapsbaserad spekulation”, gestalta olika versioner av hur framtiden kan komma att te sig – ur ett klimatperspektiv. Allt för att stimulera folk att diskutera framtiden, och underlätta våra möjligheter att ens föreställa oss den.

Det goda livet – som  har premiär i mars 2024 – har vuxit fram ur ett annat projekt som Climaginaries-nätverket arbetat med: en fiktiv reseguide till ett framtida Skåne, som publicerats på webbsidan A guide to zero-carbon Skåne. Med mycket kreativitet djupdyker Climaginaries medarbetare i spännande företeelser som de föreställer sig skulle kunna finnas i ett koldioxidförändrat Skåne, som har förändrats radikalt jämfört med Skåne idag.

Vi fick frågan att utveckla någon form av fiktiv podcast till projektet. Tanken var förstås först att göra en fiktiv reseguide i podcastformat. Men vi tänkte att en sådan podcast behövde någon form av ram för att göra berättandet mer intressant.

Det ledde fram till att vi skapade en ramberättelse där Skåne ska arrangera en inspirerande världsutställning som formulerar vad ett gott liv är, bortom konsumtionssamhället. Den välkända kulturjournalisten Johanna Rodner får uppdraget att göra en podd från Skåne som diskuterar de här frågorna. Men studiosamtalen med bisittarna blir inte vad hon tänkt sig. Den spännande konstnären Esarosa visar sig vara lite väl absolut i sin radikala syn på förhållandet mellan natur och kultur. Och kändiskocken Enkido bär också på oväntade sidor.