Provlyssna

Ur Farväl Falsterbo.

Farväl Falsterbo

Ljudvandringar från framtiden

Vi står inför en klimatkris. Ändå är det svårt att föreställa sig hur en fossilfri framtid skulle kunna se ut. Forskarnätverket Climaginaries har i flera spännande konstprojekt använt ”faktabaserad spekulation” för att skapa framtidsberättelser om klimatet. Farväl Falsterbo är en av dem – en fiktiv, dramatiserad ljudvandring som finns i två versioner. En som upplevs på plats i Skanör-Falsterbo. En som du kan höra på vilken strand som helst.

Läs mer

Ingår i appen:

Climaginaries

Audioguider till appen:

Minnen från omställningsåren

Detaljer

Språk: Svenska, engelska

Format: Dramatiserad ljudvandring i Skanör-Falsterbo där användaren får välja mellan två olika framtider. 45 minuter.

Beställare: Climaginaries, Lunds universitet

Släppt år: 2022

Om vi bara hade vetat

Vi hade en tydlig vision av Farväl Falsterbo redan innan projektet började. Vi skulle göra en pseudodokumentär om en förödande storm, som någon gång i framtiden jämnar Falsterbo med marken.

Men vi ändrade oss. För en av huvudtankarna bakom Climaginaries arbete är att det finns ett oändligt antal framtider. Och vi måste våga fantisera om framtiden och föreställa oss den för att kunna påverka den. Därför ställde vi den som lyssnar på berättelsen inför ett val: att välja ett av två olika framtidsscenarier. I båda scenarierna är huvudpersonerna de samma – men deras livsöden utvecklas på olika sätt, beroende på hur världen utvecklas runt omkring dem.

Det börjar på stranden i Skanör. Du försätts i en situation: en sextonåring står inför sin skolklass år 2100 och ska göra en redovisning om hur det var förr i tiden. Hon bestämmer sig för att ta reda på vad som hände under den stora stormen i Skanör-Falsterbo år 2072. En händelse som hon vet påverkade hennes familj väldigt mycket, men som ingen runt omkring henne någonsin har velat prata om.

Därefter får du välja riktning på stranden. Vill du gå till en framtid präglad av globala konflikter – eller en framtid präglad av globalt samförstånd? I den ena framtiden blir översvämningen värre än i den andra, men i båda berättelserna har katastrofen fört med sig att en familj har slagits sönder. Men genom att dela minnena hittar de tillbaka till varandra.

Ljudvandringen ska förstås helst upplevas i Skanör-Falsterbo – men den finns också i en version som du kan ta del av på vilken strand som helst.

Nästa:

Provlyssna

Societetshuset, Borgholm

Borgholms stad

  • Audioguide
  • Ljudproduktion
  • Infotainment