Minnen från omställningsåren

En röst från framtiden

Minnen från omställningsåren är en två timmar lång radioteater om framtiden i Malmö. Den ska upplevas på plats där händelserna utspelar sig. Vi rör oss från 2030-talets ockupation av köpcentret Emporia till en begravning i 2050-talets Holma – ett före detta miljonprogram som förändras drastiskt genom de stora förändringar som sker, när Sverige ställer om sin klimatpolitik. Ljudvandringen är gjord tillsammans med forskarnätverket Climaginaries som i flera gränsöverskrivande konstprojekt har använt ”faktabaserad spekulation” för att skapa framtidsberättelser om klimatet.

Läs mer

Ingår i appen:

Climaginaries

Audioguider till appen:

Farväl Falsterbo

Detaljer

Språk: Svenska, engelska

Format: Hörlursteater i Hyllie/Malmö. 2 x 60 minuter.

Beställare: Climaginaries, Lunds Universitet

Släppt år: 2021

Vad vi gjort: App, manus och ljudproduktion

Livet nu och sen

En utopisk historia om Malmö och en dokumentärliknande dystopi om Falsterbo. Det var utgångspunkten när vi hade våra första samtal med forskarna och kommunikatörerna i Climaginaries. Med tiden djupnade den visionen. För också i en utopisk framtid kommer det att finnas sorg och konflikter. Och också i en dystopi fortsätter vardagen.

Första akten av Minnen från omställningsåren handlar om ett konfliktfyllt 2030-tal när samhället håller på att slitas itu. En fredlig proteströrelse som ockuperar köpcenter över hela världen leder först till konflikter men så småningom till förändring. Vi får möta rörelsen i närbild utifrån ögonen på Selma – en äldre kvinna som bor i Holma och vars dotter deltar i ockupationen av Emporia.

Ljudvandringen är som en två timmar lång radioteater. Den upplevs på plats: från Emporias tak, till kullarna i Holma där huvudpersonen kommer att bli begraven, en vacker dag år 2050. Vi får uppleva både de dramatiska händelserna under ockupationen, och få en bild av hur området förändrats år 2050 när ockupationen och omställningen börjar förvandlas till ett avlägset minne.

Under ljudvandringen hörs många röster som berättar om sina minnen av de här åren, ur olika perspektiv. Minnen av hopp, förtvivlan, irritation och rädsla.

This experience was a unique one that I will remember for the rest of my life.

Publik som lyssnade på den engelska versionen

Nästa:

Provlyssna

Ur Malmö 2084, Kim visar sin lägenhet

Året är 2084

  • Audioguide
  • Ljudproduktion
  • Infotainment