Låt dig inspireras! Här är några tips om olika sätt att berätta.
KLASSISKA AUDIOGUIDER
Förutsättningarna för en klassisk audioguide är förrädiskt simpla. Varje ljudspår handlar om ett objekt som besökaren tittar på. Och på ljudspåret hörs en röst som berättar om det vi ser. När det blir som bäst hittar audioguiden en fin balans mellan detaljer besökaren kan se i verket, och ett större sammanhang. Här hör du ett utdrag ur vår audioguide till Skissernas museum, där konsthistorikern Ludwig Qvarnström berättar om Isaac Grünewalds skiss till vigselrummet i Stockholms Rådhus.
HISTORISKA UPPLEVELSER
I en historisk audioguide behöver besökaren hjälp att föreställa sig saker som det ofta inte finns så många spår kvar av idag. I våra appar finns det förstås möjlighet att publicera foton och filmer som stöd. Ibland ökar det närvarokänslan att till exempel få se hur en person såg ut. Men det starkaste verktyget för att du ska förflyttas till en svunnen tid är ljudläggningen. Här hör du ett utdrag ur vår ljudguide om Gribshunden - det örlogsskepp som gick under utanför Ronneby i slutet av 1800-talet.
HÖRLURSTEATER
Traditionell scenkonst handlar om att skapa ett unikt möte mellan skådespelarna och publiken. Med vår app och ett par hörlurar kan teatern vandra ut på stan: och då är det andra typer av interaktion som uppstår. I vissa verk interagerar publiken med varandra. I andra utforskar publiken miljön runt omkring sig. Ljudet fungerar alltid som en portal som öppnar dörren till andra världar. Här hör du ett utdrag ur Malmö Stadsteaters Tears of Malmö (av Robin N Spegel) som vi gjort ljud och app till.
DOKUMENTÄRA BERÄTTELSER
Det är härligt att lyssna på människor som talar fritt ur hjärtat. För besökaren skapar en intervjubaserad guide en speciell och personlig känsla av närvaro. Våra reportrar vet vad som skiljer en ljudguide från ett vanligt reportage. Det handlar om att förhålla sig till rörelsen och vad som finns att titta på, för att skapa ett dynamiskt berättande med en sammanhållen dramaturgi. Här hör du en scen inne på Hörbys bibliotek - ur en dokumentär ljudvandring om författaren Victoria Benedictsson.
BARNGUIDER
Den stora skillnaden mellan barn och vuxna är att barn sällan låtsas tycka om sånt som inte intresserar dem. Det är därför en bra barnguide alltid är spännande på riktigt. Vi lägger extra omsorg på vem som berättar, hur ljud- och musikläggningen kan skapa aha-upplevelser, och hur vi kan använda interaktivitet. Du hör ett utdrag ur barnguiden "Det nya landet" på Utvandrarnas hus. Det är en amerikakoffert som berättar.
BÅTGUIDER
Båtar är den perfekta farkosten för ljudguider. Vi använder vår egen gps-styrda teknik som tar hänsyn till de utmaningar det innebär att göra guidningar till havs: en båt kan ju till exempel gå på olika rutter under en dag, och samma plats kan passeras flera gånger under en och samma tur. Med vår teknik kan guiderna byggas upp och anpassas så att allt alltid spelas upp i rätt ordning. Här hör du rallystjärnan Tina Thörner berätta om Sandgrund Lars Lerin som ligger alldeles vid älven i Karlstad.
FIKTIONSTURISM
Över hela världen vallfärdar människor som haft starka film- och läsupplevelser till platserna där berättelserna utspelar sig. Vi vill komma närmare karaktärer vi älskar och uppleva platserna där dramat sker på riktigt. Med ljudvandringar kan vi skapa en exklusiv upplevelse av att kliva in i den här fiktiva världen. Utan att någon behöver bygga ett besökscentrum. Här hör du ett utdrag ur PAX-vandringen i Mariefred - baserad på böckerna av Åsa Larsson och Ingela Korsell, med illustrationer av Henrik Jonsson.