Mamis mat

Två generationer romer träffas och lagar en romsk maträtt tillsammans.

I det här programmet lagas maten som våra Mamis (mormor/farmor) och Papis (farfar/morfar) gjorde. Två generationer romer träffas hemma i köket och lagar mat tillsammans. Titta och lär dig göra rätter som takartura, marikli eller spenato.

Titta här

Detaljer

Språk: Romani, Svenska

Beställare: Utbildningsradion

Släppt år: 2023

Avsnitt: 10

Vad vi gjort: Hela produktionen

Mat från hjärtat

Under många århundraden har europeiska romer tvingats flytta omkring, och det märks tydligt i den romska matkulturen. Maten som lagas har hämtat inspiration från de länderna som romerna bott eller bor i, och den kan skilja sig åt både från familj till familj, och från grupp till grupp.

I Mamis mat träffar vi en rad romer från de olika romska grupperna i Sverige. För att enklare kunna arbeta med flera av de olika språkliga varieteterna, valde vi att inte ha någon återkommande programledare. Istället bygger programmet på att det i varje avsnitt är två nya romer som träffas för att laga mat tillsammans – en yngre, och en äldre. Ibland är den äldre personen en mami – en mormor eller farmor. Men det kan lika gärna vara en papi, eller en äldre släkting, eller en äldre vän. Det enda som är viktigt är att den äldre personen ska lära den yngre att laga en måltid som betyder något för den äldre.

Många romer har inte skrivit ner sina recept på maten de lagat, eftersom det var viktigt att kunna laga maten var de än befann sig. Av den anledningen blir också ett sånt här program extra viktigt. I programserien blir det många fina möten i ett varmt och lärorikt program. Från uppsalabon Emilia Huczko som tillhör gruppen polska romer, till Trolle, Toni och Susan som är resande och lagar mat på en cirkus.