Avas pe čiri buči

Varför arbetar du med det du gör? Och hur kan en dag på jobbet se ut?

Våra programledare Gloria Ralfort och Mark Glindrönn hälsar på hos ett antal romer med olika yrken under en vanlig arbetsdag. Vi får följa med när de till exempel besöker en frisör, en psykolog och en reporter och vi får höra om hur resan till deras arbeten har varit. Vi växlar mellan scener från de olika arbetsplatserna och samtal i studio. TV-programmet släpptes också i en poddversion på UR Play.

Titta på programmen

Detaljer

Språk: Romani

Beställare: UR

Släppt år: 2023

Säsonger: 2

Avsnitt: 12

Vad vi gjort: Hela produktionen

Det är roligt att prata om sitt jobb

Under vårt arbete med SR-podden Terni Generatcia har vi haft många unga romer på besök hos oss i studion. En sak de alltid är intresserade av att prata om är jobb. Vad finns det för arbeten? Vilka arbetsplatser är bra och vilka är dåliga? Hur får man det jobb man vill ha?

Det var anledningen till att vi pitchade en idé om att träffa olika romer på deras arbetsplatser, och sedan följa upp det med ett samtal i studion. Varför har du valt just ditt jobb? Vad är viktigt att tänka på när du arbetar? Och hur såg din resa till ditt jobb ut?

I serien träffar vi allt från advokater och busschaufförer till skådespelare och frisörer.

Avas pe čiri buči var vår första TV-produktion. Anledningen till att vi ville göra TV var från början praktisk. Romer pratar många olika varieteter, och varieteterna skiljer sig mycket åt. Till skillnad från podd kan TV textas – och på det sättet kan vi använda hur många språk som helst i programmet, och det blir ändå begripligt för alla tittare.

Vi föreslog först ett enklare webb-tv-format. Det blev en hel TV-produktion. Det har vi fortsatt med sedan dess och idag är TV-produktionerna ett både eget och stadigt ben i Umami-familjen.