Provlyssna

Sankt Lars trailer

Min del av världen

Ett program om arbete, identitet och förändring

Min del av världen är en programserie om arbete och vilken betydelse det har för människan, och för platsen där vi bor. Hur formas vi av vårt arbete och vad händer när det försvinner? I den här serien möter vi personer som lever på olika platser i Sverige, där det en gång i tiden har funnits en viktig arbetsplats. Det är en programserie om förlust och förändring. Vilka är vi med vårt arbete? Vilka blir vi utan?

Lyssna här

Detaljer

Format: Dokumentär

Beställare: Sveriges Radio, P1

Släppt år: 2023-2024

Avsnitt: 4

Vad vi gjort: Hela produktionen

En berättelse om arbetets betydelse

När den 19-åriga Lena Nilsson-Sjerén tar de första kliven in på Sankt Lars sjukhusområde en dimmig februarimorgon 1975 vet hon inte att hon från och med nu har hittat sitt framtida yrke.
Genom sitt jobb kommer Lena att följa psykiatrins utveckling i Sverige med psykiatrireformen på 1990-talet som en tydlig vändpunkt. Under första halvan av 1900-talet
var St Lars en helt sluten miljö – en stad i staden – där personal och patienter både bodde och arbetade. Så småningom öppnade området upp sig – fram till punkten när hela sjukhuset lades ner. Och under samma perioder förändrades både synen på vad ett arbete ska vara, och vad det innebär att vara psykiskt sjuk.

När Kockumsvarvet lades ner 1987 i Malmö var det slutet på en era. En arbetsplats som sysselsatt Malmöbor i över ett sekel fanns inte längre. I dag är platsen på många sätt en motpol till det den en gång var: här bor en köpstark medelklass och i de gamla industrilokalerna finns trendiga restauranger och mäklarkontor. Platsen är densamma, men staden har blivit en annan. Det är vad vår serie Min del av världen handlar om.

Min del av världen är en serie dokumentära program som vi producerar för P1 Specialprogram. Lisen Däldborg har rest till Malmö och till Grängesberg för att studera hur arbetsplatserna Kockumsvarvet och Grängesbergsgruvan påverkat människorna som lever där, och platsen där de bor. Sandra Neergaard-Petersen har besökt St Lars-området i Lund där det en gång låg ett stort mentalsjukhus. Och på nationaldagen släpps det fjärde programmet i serien, som handalr om Messaure vid Lule älv.

Programmen berättas med en stark närvaro på platserna som beskrivs. I programmet hör vi röster som beskriver och väcker platsen till liv genom egna minnen och iakttagelser. Parallellt med berättelserna från förr, skildrar vi platsen som den är idag och berättar historien om hur förändringen gick till. Med utgångspunkt i arbetets roll i samhället och för människan, är Min del av världen en dokumentär skildring av en plats, av en samhällsförändring och av människorna då och nu.

Nästa:

Provlyssna

Ur Advokatsamfundspodden avsnitt 41: Hot, hat och våld.

Advokatsamfundspodden

  • Ljudproduktion
  • Podcast
  • Samtal