2017 fyllde kvarteret Östergård i Malmö 100 år. Det var Malmö stads första allmännyttiga bostadshus, med hyreslägenheter för skötsamma arbetare och tjänstemän. Under åren som följde gick huset igenom många olika faser. Från 60-talets missbruk och slum, via de sociala projekten på 70-talet, till bostadsrättsförening på 80-talet. Vi bestämde oss för att skildra husets fascinerande historia genom människor som bott i huset, sedd genom barnens ögon. Det blev en fascinerande resa.
Läs merFormat: Dokumentär
Beställare: Sveriges Radio, P1
Släppt år: 2018
Avsnitt: 3
1932 dör ett spädbarn på en spårvagn i Malmö. Spårvagnschauffören vill inte köra vidare, och mamman tvingas gå de tre kilometrarna till sjukhuset med sin döda son i famnen. Familjen får köpa en enkel kista från kommunen på avbetalning. När skulden är betald flyttar de in i en etta i det nybyggda kvarteret Östergård-Österhus i Malmö. Ett år senare föds deras andra son, Bengt, i kökssoffan på Östergård.
Historien om Bengt är en av flera historier i den dokumentära följetongen Kvarteret. Vi ville ta reda på hur ett mönsterboende för strävsamma arbetare kunde förvandlas till slum. Och hur de förfallna lägenheterna sedan kunde bli dyra och eftertraktade bostadsrätter för den kreativa klassen.
Idén till Kvarteret kom till oss under Östergårds hundraårsjubileum. Under en dag samlades tusentals människor i olika åldrar på Östergård. Alla hade det gemensamt att de en gång hade varit barn där – under väldigt olika omständigheter. För alla var huset ett hem. Men när det gäller Östergård kan frågan om vad ett hem är, skilja sig väldigt mycket åt, beroende på när du föds.
Det blev en berättelse i tre delar som speglar samhällsutvecklingen under nästan hundra år. De tre programmen har fått titlar efter citat, som sägs av det myller av människor som hörs i programmet. ”Vi skulle aldrig vara fattiga mer” (1917-1968). ”Vi hade aldrig klarat oss utan varandra” (1967-1982). Och ”Vi och de på andra sidan gatan” (1982-2018).