Provlyssna

Ur Dåliga råd, "Gör Hitler till rikskansler"

Dåliga råd

Välj vem du ska lyssna på

Dåliga råd är vår programserie om historiens sämsta råd och om människorna som valde att lyssna. Historien är full av exempel på katastrofala råd, men som vi inte vet så mycket om. Vem var det egentligen som gav Tysklands regering rådet att göra Hitler till rikskansler 1934? Och vem ville plantera 300 000 ekar på Visingsö? I den här serien återvänder vi till viktiga historiska skeenden för att reda ut vilka råd som har varit historiens sämsta och vad som hade kunnat hända om de aldrig hade getts.

Läs mer

Detaljer

Format: Klurigt och essäistiskt

Beställare: Sveriges Radio

Släppt år: 2023 - 2024

Säsonger: 2

Avsnitt: 20

En historia av misslyckanden

När Boris Johnson fick frågan om varför han hade festat under pandemin, var svaret rakt och tydligt. Han hade lyssnat på ett dåligt råd. Men vem var rådgivaren? Och vad hade hänt om rådet aldrig hade getts? Det kommer vi aldrig få veta, men det är ur dessa obesvarade frågor som idén till den här programserien föddes.

Dåliga råd är en originalidé från Umami produktion, sprungen ur tanken om mänskliga tillkortakommanden och viljan att göra gott – utan att lyckas.

I en skräddarsydd produktion för Sveriges Radio har vi på Umami produktion arbetat nära historiker och forskare för att ta fram de sämsta råden som har getts genom historien. Vetenskapsjournalister, historiker och biologer har medverkat som experter i programmet, för att sätta det dåliga rådet i korrekt kontext. Tillsammans med programledaren (Hans Kristian Dúran i första säsongen, Fredrik Pålsson i den andra) berättar de om den specifika situationen när rådet gavs, hur det blev som det blev och vad som hade kunnat hända om rådet hade varit ett annat.

Varje avsnitt är tio minuter långt, vilket ställer krav på dramaturgi och ett effektivt berättande. Vi har tagit fram ett format som väver ihop fiktion och fakta, och som tillsammans med ljudillustrationer förflyttar lyssnaren till tiden och platsen för rådet.

Nästa:

Provlyssna

Ur avsnitt 3, Butikernas knep

Tänkonomi

  • Ljudproduktion
  • Podcast
  • Samtal