Provlyssna

Ur avsnitt 3, Butikernas knep

Tänkonomi

Därför tänker vi som vi gör vid ekonomiska beslut.

Många känner sig oroliga för ekonomi, framtid och pension. Den oron är mänsklig. Faktum är att vi kan agera fullkomligt irrationellt när vi fattar ekonomiska beslut. Men om vi förstår oss själva och ser faktorerna som påverkar oss kan vi ta bättre beslut och känna mindre oro. I Tänkonomi-podden utforskar därför programledaren Karin Adelsköld, tillsammans med forskare och experter, olika teman inom beteendeekonomi och varför vi tänker som vi gör. Vi på Umami spelar in och fungerar som inspelningsproducent.

Lyssna här

Detaljer

Språk: Svenska

Beställare: New Normal/AP7

Släppt år: 2023-2024

Säsonger: 1

Avsnitt: 5

Folkbildande infotainment om beteendeekonomi

Vi fick uppdraget att producera poddserien Tänkonomi av PR-byrån New Normal. Poddens fördjupande samtal är en del av en större kampanj som New Normal gör för sin kund Sjunde AP-fonden, AP7, som förvaltar premiepensionen åt 5 miljoner svenskar. Utöver poddavsnitten som produceras av Umami gör New Normal även rörligt innehåll för sociala medier och ibland används ljudklipp därifrån som inslag i podden.

Podden handlar om beteendeekonomi – varför vi tänker och agerar som vi gör när det kommer till ekonomiska beslut. Utifrån New Normals idéer om tema och vinkel och den research de gjort för kampanjen producerar Umami poddavsnitten.

Umami bidrar med inspelningsstudio, ljudproduktion och vår producent Karin Eller som formar poddavsnitten. Hon förintervjuar gäster och skriver manus utifrån New Normals underlag. Som alltid är ett poddmanus ett samarbete – i det här fallet mellan Umamis Karin och programledaren Karin Adelsköld – Karin och Karin bollar manus och frågor mellan sig tills allt är klart för inspelning.