Farväl Falsterbo – Climaginaries

Under helgen har vi haft premiär på vår nya ljudvandring Farväl Falsterbo, som vi skrivit manus till och ljudlagt. Produktionen har gjorts i tätt samarbete med forskarnätverket Climaginaries och Narrating Climate Futures. Under två års tid har vi utforskat hur vi kan använda fiktiva ljudvandringar för att föreställa oss framtiden och inspirera människor att engagera sig i klimatfrågan. Sommaren 2021 hade vi premiär för den första ljudvandringen i projektet – Minnen från omställningsåren – och nu är det dags för en ny.

Ljudvandringen berättas av 16-åringen Robin – som år 2100 ska hålla ett föredrag för sin klass om vad som egentligen hände under den stora stormen i Skanör-Falsterbo, år 2072. Hon tar hjälp av sin mamma – som själv var tonåring när stormen inträffade – och sin morfar och hans syster, som har bråkat hela sitt liv över det som hände och över vem som egentligen bär skuld till vad.

Det som är speciellt med den här ljudvandringen är två saker. Dels att den finns i två versioner – i början väljer du om du vill uppleva en framtid där klimatförändringarna är stora, eller en framtid där vi lyckats stoppa utsläppen och minska effekterna på klimatet. Dels att du både kan uppleva den i en version som ska upplevas på plats i Skanör, men också i en version som du kan uppleva på vilken strand som helst.

Det är en lysande vandring att uppleva själv, men också att gå med olika typer av grupper: från skolklasser och studenter, till arbetslag på olika arbetsplatser.

Appen heter Climaginaries. Mer information hittar du på Narrating Climate Futures hemsida.