Vänligheten

John Ajvide Lindqvist i Norrtälje

Vad skulle hända i en stad om vänligheten försvann? Det där lilla smörjmedlet som gör att människor ler mot varandra på gatan? Det är den fascinerande tanken bakom John Ajvide Lindqvists roman Vänligheten. Det är Norrtälje som drabbas av detta hemska öde, och i vår ljudvandringsversion får du uppleva den känslan in på bara huden.

Läs mer Hitta på Apple App Store Hitta på Google Play

Detaljer

Språk: Svenska

Format: Dramatiserad ljudvandring, 60 min

Beställare: Biblioteken i Norrtälje kommun

Släppt år: 2022

Vad vi gjort: App och ljudvandring

Vinden, varslen och Håkan Hellström

Det var till Norrtäljes 400-årsjubileum som Norrtälje Stadsbibliotek hörde av sig och ville göra en PAX-liknande vandring i stan, baserad på boken Vänligheten. Det visade sig vara både svårt och lätt. Svårt för att romanen är så omfattande – 700 sidor med ett fantastiskt persongalleri. Lätt för att John Ajvide Lindqvist skrivit med många ljudmålande anspelningar; en av karaktärerna får till exempel hörselvarsel i berättelsen. Dessutom är författaren mycket noggrann med att peka ut precis var i staden allt utspelar sig och hur karaktärerna rör sig.

Vi rensade bland personerna, lade en spännande rutt och valde ut en figur som har en biroll i boken som berättare: Vinden. Med Ia Langhammars raspiga röst blir Vinden både uråldrig och fåfäng. John Ajvide Lindqvist har själv läst in ljudboken som hörs genomgående under vandringen. Hos oss var det Sofia Chanfreau som stod för ljuddesign och nyskriven musik. Extra glada blev vi av att vi även fick lov att använda lite av Håkan Hellströms musik, vilken också spelar en stor roll i boken.

Nästa:

Provlyssna

Ur Farväl Falsterbo.

Farväl Falsterbo

  • App
  • Audioguide
  • Ljudproduktion
  • Fiktion