I programmet Stolt rom berättar romer i olika åldrar om hur det kan vara att vara rom idag och ger exempel på olika sitautioner där de har upplevt diskriminering eller känt sig illa behandlade. Men också om identitet och stolthet. Hör till exempel Ramiza berätta om en situation när hon var på en föreläsning och kände sig tvungen att säga ifrån, eller Giovanni som delar med sig om minoritetsstressen han kände när han studerade till psykolog.
Språk: Romani och svenska
Format: Tv och podd
Beställare: UR, Utbildningsradion
Släppt år: 2025
Avsnitt: 13
Vad vi gjort: Koncept, innehåll, efterbearbetning
I tre avsnitt fördjupar sig programledaren Mark Glindrönn tillsammans med inbjudna gäster i frågor och teman som lyfts i Stolt rom.
I det första avsnittet uforskar vi begreppet antiziganism. Vad innebär det? Hur påverkar det romers liv? Och hur har antiziganismen förändrats över tid? Mark gästas i studion av Milan Verson, samhällsvägledare på Romskt information och kunskapscenter och på distans medverkar Madeleine Kaharascho Fridh, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Stockholm där de arbetar med romsk inkludering.
Det andra avsnittet handlar om minoritetsstress – en stress som kan drabba personer som tillhör en minoritet, som till exempel romer. I vilka situationer kan den uppstå? Hur påverkas de som känner minoritetsstress? Och vad kan vi som samhälle kan göra för att motverka den? I studion medverkar psykologen Giovanni Rafael och på distans Valeria Redjepagic, som är statsvetare och som arbetar med romsk inkludering.
I avsnitt tre fokuserar vi på romers rättigheter och om att anmäla diskriminering. Romer har samma rättigheter och skyldigheter som övriga i samhället, men romer har också särskilda rättigheter enligt minoritetslagstiftningen. Vilka rättigheter är det? Och varför det är viktigt att känna till dem? En rättighet som alla har är att anmäla om man har upplevt diskriminering. I vilka situationer har romer anmält diskriminering? Och hur går en anmälan till? Valeria Redjepagic, som är statsvetare och som arbetar med romsk inkludering är med oss i studion och på distans medverkar Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman.