Marona Kaj är svensk rom och kläddesigner och ser hur modebranschen tar inspiration från de romska kläderna utan att ge någon credd. Till exempel de stora kjolarna och volangerna som finns överallt. Hon kämpar också för att det världskända parfymmärket ska ändra sitt namn på deras storsäljare Gypsy Water. Det här är en dokumentärserie om vad man får ta från en kultur innan det blir kulturell appropriering. Och om en grupp som sällan får synas i modevärlden.
Titta på alla avsnitt härSpråk: Svenska och lite romani
Format: Dokumentär
Beställare: SVT
Släppt år: 2025
Avsnitt: 3
Vad vi gjort: Idéutveckling, produktion och efterarbete
I den nya dokumentärserien Sno inte min kjol vill kläddesignern Marona Kaj, som är svensk rom, göra en förändring i modevärlden. Samtidigt tar hon upp striden mot ett världskänt parfymmärke för att de ska byta namn på deras storsäljare “Gypsy Water”. Marona har tidigare haft möten med parfymmärket. Nu tar hon upp kontakten igen, kommer de att lyssna på henne den här gången?
”Jag kan förstå att de tycker att det ska vara en hyllning till oss romer. Men det blir ju inte det när de väljer att använda sig av det här ordet som namn. Det blir ironiskt och provocerande. Det kan ju inte heta ett skällsord och samtidigt vara en hyllning. Det är jätteproblematiskt” säger Marona.
Samtidigt gör Marona ett sista försök med sitt klädmärke. Hon har designat kläder åt artisten Cherrie och har fått ett visst erkännande, men det har annars gått trögt att slå igenom och har kostat henne mycket. Nu satsar hon allt på en ny kollektion och syr om sin farmors gamla traditionella kläder till en modernare stil. Till sin hjälp har hon modedesignern Samantha Esfandiari.
”Romska kläder är hemma för mig. Det är bröllop, det är fester, det är respekt. Och sen kontra till hur modeindustrin och människor klär sig i den här stilen idag. När man går på festival då ska man se ut som en “gypsy woman”. Som något maskeradaktigt, kan det också var ibland. Jag blir triggad” säger Marona.
I Sno inte min kjol möter vi också några av modebranschens nyckelpersoner, bland dem designern Ida Sjöstedt, som har inspirerats av finska romer i en tidigare kollektion och Jennie Rosén, som är vd för Swedish Fashion Council. Medverkar gör även kulturjournalisten Tara Moshizi, modehistorikern Emma Severinsson, dansaren Claudia Tofteson, etnolog Gregor Kwiek och Angelina Dimiter Taikon.