Snacka om brott

Fakta om och erfarenheter av brottsförebyggande arbete

Barn och unga i kriminella nätverk, hatbrott och sexköpsbrott. När Brottsförebyggande rådet, Brå, gör poddar om sina utredningar och rapporter, är ämnena ofta både tunga och viktiga. Podden vänder sig både till samhällsintresserade lyssnare i allmänhet och människor som själva arbetar med frågorna. Oavsett vilket, får lyssnaren en fördjupad bild av sådant som kanske bara nämnts i förbifarten i andra medier.

Lyssna här

Detaljer

Språk: Svenska

Beställare: Brottsförebyggande rådet, Brå

Släppt år: 2021 (tidigare via annat produktionsbolag), pågående

Avsnitt: 23 st mellan 2021-2023

Lyssnaren känner stämningen i poddstudion

En del gäster är medievana och kan svara på frågor i sömnen. Andra behöver uppvärmning i studion och vägledning genom inspelningen. Och det är här vår producent verkligen kommer in i bilden.

Genom att möta varje medverkande och känna in behoven gör vi det tryggt och avslappnat att podda. Det är extra viktigt när vi tar emot unga brottsoffer och brottsutövare som aldrig förr har medverkat i media. Men även en medietränad myndighetsföreträdare kan behöva coachning i poddstudion. Och när de medverkande känner sig bekväma flyter samtalen på naturligt, och det gör skillnad för lyssnaren.

Valet av programledare är viktigt i alla poddar vi gör. Ibland handplockar vi frilansande journalister för uppdraget, i andra fall föreslår vi en representant från den poddande organisationen. Det senare gäller för Snacka om brott. Vi ville att det skulle kännas att det är Brå själva som poddar. Och med Brås presskreterare Monica Landergård som programledare bjuds lyssnaren på avspända samtal om myndighetens arbete, samtidigt som frågorna och svaren är allvarliga. Monica bjuder in sina kollegor, Brås utredare och rapportförfattare, men också externa röster som poliser, socialsekreterare och åklagare.

Nästa:

Landet

  • Podcast
  • Ljudupplevelser
  • Samtal