Provlyssna

Skriv om oss

Skriv om oss

En podcast om ungdomslitteratur och poesi

Skriv om oss är Kulturrådets podcast om ungdomslitteratur, poesi och orden vi läser. Programledare är Sveriges läsambassadör Nioosha Shams, som i varje avsnitt samtalar med författare och poeter om ett tema som berör och väcker frågor. Kärlek, normer och flerspråkighet är centrala teman – liksom lusten, och nödvändigheten, av att läsa. 2023 blev Skriv om oss nominerad till Nöjesguidens Stockholmspris.

Lyssna här

Detaljer

Språk: Svenska

Beställare: Kulturrådet

Släppt år: 2023

Säsonger: 1

Avsnitt: 10

När Nioosha Shams blev utsedd till Sveriges läsambassadör år 2022 ville hon sätta modersmål och ungdomslitteratur på den litterära kartan. Och finns det något bättre sätt än att göra en podcast om text och läsande?

I tio avsnitt har vi arbetat på uppdrag av Kulturrådet för att skapa en engagerande och reflekterande podcast, där text blir större än det skrivna ordet. Podcasten vill bredda vad läsning kan betyda, och vilka vi blir genom att läsa och skriva. Poeter, artister och författare har gästat podcasten för att dela med sig av sina tankar kring hur man kan förstå sig själv och sin omvärld genom skrivandet.

Inom ramen för uppdraget som läsambassadör har Nioosha Shams skapat Ungdomsrådet, en grupp där tio ungdomar i åldern 15 till 16 år träffas för att läsa, diskutera och tillsammans fokusera på modersmål, flerspråkighet och ungdomslitteratur. Varje avsnitt har gästats av två medlemmar ur Ungdomsrådet som tillsammans med Nioosha Shams läst texter, diskuterat frågor och tillsammans upptäckt nya.

Skriv om oss är en originalidé från Umami produktion, framtagen för Kulturrådet. Konceptet är utvecklat tillsammans med Nioosha Shams. Vi arbetar tätt ihop och hjälps åt med att ta fram innehåll såsom föreslagna gäster, texter och samtalspunkter. Manusbearbetning sker i samarbete med programledaren, och Umamis producent deltar vid inspelning och redigering samt ljudläggning. Under våren 2024 kommer Umami produktion producera ytterligare sex avsnitt av podcasten för Kulturrådet.

Nästa:

Provlyssna

Terni Generatcia trailer

Terni Generatcia

  • Ljudproduktion
  • Podcast
  • Samtal