Att vi skrattar är en sak, men varför är en annan. I den här programserien undersöker komikern Dilan Apak humorns historia och varför humor är en färskvara. Hur kommer det sig att något vi tyckte var roligt för fem år sen inte är det idag? Vad är egentligen roligt och när slutar det vara det? Och hur hänger det ihop med samhällets förändring och riktning?
Lyssna på programmenSpråk: Svenska
Beställare: Sveriges Radio, P1
Släppt år: 2023
Säsonger: 1
Avsnitt: 6
Vad vi gjort: Hela produktionen
Vi älskar att ha roligt. Från Commedia dell’arte till Tiktoks och Vines: vårt behov att skämta, förlöjliga och skratta löper som en röd tråd genom den mänskliga historien. Skrattet är förenande, men det bryter också ner maktstrukturer och hjälper oss att få syn på oss själva.
Men vad är egentligen roligt? Och varför ändras det? Det ville vi ta reda på.
I den här programserien för Sveriges Radio reser vi tillbaka till farsens storhetstid på 80-talet, till slapstickens 30-tal och sitcomens 90-tal för att se hur humorn har förändrats och på vilka sätt den är en produkt av sin egen tid. Vi ville titta närmare på vad som är roligt för att få syn på samhällsströmningar, politiska förändringar och för att lära oss mer om vår historia och vad det innebär att vara människa.
En viktig del av den här produktionen har varit ljudläggningsarbetet. Tidigt i processen bestämde vi att musik, arkivklipp och ljud från sketcher skulle vara en bärande del av berättandet. Ljudbilden byggs upp tillsammans med programledare och komikern Dilan Apak, som leder lyssnaren genom humorns formspråk och epoker. Tillsammans med en expert på ämnet, en slapstick-älskande historiker eller en farsnörd till regissör, reder hon ut humorformens uppgång och fall. Varje program gästas av en som utövar humorformen och dessutom av en person som inte tycker att det är roligt alls. Programmet vävs ihop med hjälp av Dilans personliga reflektioner och analyser, där hon reder ut vad som egentligen är roligt och varför.