Provlyssna

Firman och jag

Firman och jag

En podcast om människan bakom företaget

Anledningen till att man startar ett företag kan vara många: en personlig revansch, för att ta hand om sina barn, för ett liv med innehåll. Men allt är inte enkelt. En firma går som tåget, en annan förlorar sin största kund. Resturangen brinner upp. Skatteverket bankar på dörren. Hur orkar man? Och var hittar man drivet att fortsätta? I vår podcast “Firman och jag” söker journalisten och författaren Fredrik Bergman upp företagare runt om i landet för att förstå mer om människan bakom företaget.

Läs mer

Detaljer

Språk: Svenska

Beställare: Hakon Swensonstiftelsen, Småföretagarnas Riksförbund

Släppt år: 2022

Säsonger: 2

Avsnitt: 16

Om företagandet som du inte lär dig nåt om på Handelshögskolan.

Med böckerna “Gatans entreprenörer” och “Det är vi som äger” har journalisten och författaren Fredrik Bergman gjort sig ett namn som sakkunnig gällande sociala frågor inom företagande. Han driver den ekonomiska föreningen “Street business”, som hjälper människor i utsatthet att driva igenom egna affärsmöjligheter och själv har han både startat företag och sett dem lägga ner. Han vet hur det känns när siffrorna i kassaboken lyser röda och han vet hur det känns att ändå vilja fortsätta.

När Fredrik kontaktade oss för att han ville göra podd, föll vi för idén direkt. Vi tog fram ett koncept tillsammans för en podcast som skulle handla om företagande, men skilja ut sig från de start up-poddar som det redan finns massor av. I podcasten möter Fredrik en lång rad människor som inte är helt olika honom själv. De befinner sig i alla Sveriges hörn och har vitt skilda bakgrunder. De är alla företagare. Och de drivs av mycket mer än pengar.

Här träffar vi Husein Meizu, som flydde krigets Balkan på 90-talet och startade mataffären Balkanboden, för att kunna importera den mat han själv saknade att äta. Vi lär känna Ingela Karlsson i Vislanda, som driver ett åkeri och ett värdshus och på frågan vad som driver henne i företagandet svarar: idioti. Men också Britta Lindvall som startade det internationellt kända Tree Hotel i Harads.

Firman och jag är en varm podcast med mycket närvaro och känsla, som gräver djupt för att förstå vem människan bakom företaget är. Livet och arbetet går inte alltid att hålla isär, kanske allra minst när man är sin egen chef. Men hur påverkar det ens liv och vardag? Vilka uppoffringar tvingas man till och till vilket pris?