Provlyssna

Trailer till Ett eget litet hem

Ett eget litet hem

Programmet som jämför då med nu i den svenska bostadspolitiken.

Är bostad en social rättighet eller en vara? I P1:serien Ett eget litet hem skildrar vi historien bakom svensk bostadspolitik, och träffar människor vars vardagsliv påverkas av den bostadspolitik som förs. I serien varvar vi tre olika berättarsätt: reportage, samtal med experter och politiker – och en essäistisk tråd där vår programledare Fredrik Pålsson gör nedslag i historien för att ge nycklar till varför dagens bostadspolitik ser ut som den gör. Vi har gjort två säsonger – varav den andra handlar helt och hållet om hyrespolitiken.

Lyssna här

Detaljer

Format: Berättande prator, reportage, studiosamtal.

Beställare: Sveriges Radio P1

Släppt år: 2020/2022

Säsonger: 2

Avsnitt: 13 avsnitt

Om Ett eget litet hem

Det var när vi gjorde vår dokumentärserie Kvarteret som vi började intressera oss för svensk bostadspolitik. Vi insåg att den i vissa avseenden förändrats väldigt mycket under de 100 år programserien skildrade, och att den i andra avseenden inte förändrats alls. Politiken består av lager på lager med beslut där varje lager sätter gränser för vad som kan göras – och kanske också tänkas.

Varför är ”marknadshyror” och ”social housing” begrepp som inga svenska politiker använder sig av?

Ett eget litet hem gav oss en möjlighet att dyka djupare i frågan. Vi har arbetat med ett format där vi dels velat berätta historien om politiken i sig, dels velat visa med konkreta exempel hur människor påverkas av bostadspolitiken.

Den andra säsongen gjorde vi under valåret 2022 och då fokuserade vi helt och hållet på hyresrätten. Nästan trettio procent av svenskarna hyr sin bostad. Hur ser de politiska partierna på hyresrätten? Vilka är besluten då och nu som påverkar hyrespolitiken? Och vad innebär det i praktiken för människor som bor i hyresrätter?

I serien får vi höra experter, hyresgäster och företrädare för de olika riksdagspartierna som berättar vad just de vill göra med hyresrätten. Och vi avslutar serien med det vi kallar en blind fläck i svensk bostadspolitik: att det alltid funnits människor som hamnar utanför bostadsmarknaden, och att det inte finns någon tydlig politik för hur det problemet egentligen ska lösas.

I Hjärup får vi veta hur ensamstående mödrar inte vågar lämna destruktiva relationer eftersom de inte kan byta bostad, från Malmö kommer skildringen om den hänsynslösa hyresvärden som tar varje tillfälle att lyxrenovera och höja hyrorna. Hyresgäster gömmer sig i bostaden för att slippa standardhöjningar. Man blir deprimerad. Men så minns man programmets fina skildringar ur historien, framförallt från tiden innan folkhemmet fanns. När allt verkligen var utsiktslöst, och när lösningarna kom, en efter en. [---] Man blir inspirerad.

Dan Hallemar, Helsingborgs Dagblad

Nästa:

Provlyssna

Trailer till Kvarteret

Kvarteret

  • Ljudproduktion
  • Podcast
  • Verklighet