Provlyssna

Ur båtguide till Visit Karlstad

Visit Karlstad

Upplevelser i kollektivtrafiken

I Karlstad används båtbussarna både av pendlare och turister. Visit Karlstad såg en möjlighet i att skapa lätt tillgängliga upplevelser på de här linjerna, och annonserade efter en lösning i en upphandling som vi vann. Med våra erfarenheter av båtguider från Karlskrona och Västervik kunde vi hålla tungan rätt i mun när det gällde att pussla ihop olika turer, stopp och improvisationer med rätt innehåll.

Hitta på Apple App Store Hitta på Google Play

Detaljer

Språk: Svenska, engelska

Format: Båtguider för fastboende och turister

Beställare: Karlstad kommun

Släppt år: 2021

Guider som anpassar sig efter verkligheten till sjöss

Appen används både till vanliga utrop och till guidning. Vissa av turerna har Karlstad valt att satsa mer på, med ljudläggning som höjer upplevelsen.

Det är förstås värmländska röster som hörs i Karlstads båtguider. Några av dem tillhör utflyttade skådespelare som vi spelat in i Malmö, men den mest kända av dem är kanske ändå rallyföraren Tina Thörner som vi spelat in i en studio i Karlstad. I ljudexemplet hör du henne berätta om Sandgrundsparken.

Vi kan lugnt säga att Visit Karlstad satte vårt guidesystem på prov. Det är mer komplicerat än man kan tro att göra GPS-styrt ljud på båtlinjer. Olika kaptener tar svängarna olika snävt, på varje hållplats går det på och av passagerare som kan vara på väg i olika riktningar och vilka hållplatser som används på en linje skiljer sig också åt beroende på vilken tid det är på dygnet och vilken veckodag det är. Men inget svårt som inte har något roligt med sig. Båtbussarna i Karlstad inspirerade oss att uppdatera systemet så att det blev ännu enklare att hantera komplexa turscheman.