Provlyssna

Om Elise Wennerstjerna (1773-1854)

Västra och Östra kyrkogården, Karlstad

Varje människa som vilar på en kyrkogård bär på en historia

I Karlstad berättar vi historien om staden – sedd genom ögonen på två historiska personer som vilar på de två äldsta kyrkogårdarna där. Anna Ollson började arbeta som fotograf i Karlstad på 1860-talet, och höll på i femtio år. Hon berättar om människor som är begravda på kyrkogården och saker de upplevt – både före och efter den stora branden 1865. Magnus Magnusson var kyrkogårdsvaktmästare först på Västra kyrkogården, och sedan på den Östra där han arbetade tills han var åttio år gammal. Han berättar om några av alla de gravar han grävde där, mellan 1880 och 1910.

Läs mer Hitta på Apple App Store Hitta på Google Play

Ingår i appen:

Kyrkvandringar

Detaljer

Språk: Svenska

Format: Historisk ljudvandring

Beställare: Svenska kyrkan Karlstads pastorat

Släppt år: 2023

En vandring genom historien

Karlstad pastorat har i många år arrangerat populära livevandringar på sina kyrkogårdar. Det finns så många spännande människor som vilar där, i en stad känd för både sina original och sin rika berättartradition. Pastoratet kontaktade oss för att de ville skapa en ljudupplevelse som kunde leva länge och komplettera livevandringarna.

Vi åkte till Karlstad och lät oss visas runt på kyrkogården. Vi stannade på många ställen och fastnade bland mycket annat för en liten grav utan gravsten, där vi fick reda på att en kvinnlig fotograf vilade. 1860-talet var en spännande tid, när fotografyrket var ett av de få yrken som stod öppna för kvinnor. Anna Ollson tog chansen, etablerade sig som fotograf, och tog under ett halvt sekel 30 000 bilder på olika miljöer i staden, och människorna som levde där.

Och vilka bilder!

Uppdraget bestod först i att göra en sammanhängande vandring på Västra och Östra kyrkogården – men vi insåg efter besöket att det var bättre att dela upp guiden i två mindre vandringar. Gravöppnaren Magnus Magnusson fick bli guide på den östra. Som besökare vandrar du runt på kyrkogården i lugn takt, stannar vid olika gravar, där du leds in i historiska händelser med hjälp av en suggestiv ljudläggning.

Skådespelaren Katarina Lundgren Hugg – som själv är från Karlstad – gör Anna Olzons röst, och Magnus Magnusson gestaltas av Fredrik Gunnarson.

Jag tyckte att det var spännande människoöden som är utvalda. Kanske inte de som vi hade valt om vi hade haft en kyrklig vinkel på det, och det tycker jag är befriande. Det är historiska personligheter som är intressanta, och många kvinnor. Kriget, branden och översvämningen skildras på ett sätt som är väldigt medryckande - och det låter ju väldigt konstigt eftersom det är så hemska saker - men det blir väldigt bra. Man blir inte nedstämd av den här ljudvandringen utan uppbyggd.

Louise Albrecht, kommunikatör Svenska kyrkan Karlstad pastorat