Provlyssna

Ur barnguiden till Det nya landet

Kulturparken Småland

En ny basutställning

När vi producerar audioguider till utställningar föredrar vi att vara med på ett så tidigt stadium som möjligt. När Utvandrarnas Hus i Växjö skulle göra om sin basutställning hade vi glädjen att ha våra första möten redan på planeringsstadiet. Resultatet blev en klassisk museiapp, med två audioguider. En för vuxna som leder besökaren genom hela utställningen. Och en för barn som berättar historien om emigrationen till Amerika ur ögonen på fem koffertar: det är därifrån ljudexemplet kommer.

Hitta på Apple App Store Hitta på Google Play

Detaljer

Format: Historik guide samt barnguide

Beställare: Kulturparken Småland

Släppt år: 2021

Det nya landet

Historien om den svenska emigrationen till Amerika är en fascinerande berättelse som sträcker sig över lång tid. Kulturparken Smålands utställning Det nya landet följer kronologin med nedslag i olika teman, och ett rikt urval av bilder och föremål. Audioguiden följer utställningen kronologiskt. Fakta blandas med människoöden. Vissa bilder och utställningsföremål highlightas med olika scener som väcks till liv med en omsorgsfull ljudläggning.

I barnguiden bygger vi vidare på utställningskonceptet. I utställningsrummet finns koffertar från olika tider utplacerade. Barnen som besöker utställningen kan leka med koffertarna. I varje koffert finns ett brev från ett barn ur historien, samt kläder och saker som är kopplade till honom eller henne. Vi lade till en nivå till, genom att ge ordet till kofferten själv. I den ljudlagda barnguiden berättar de olika kofferterna om sina upplevelser av resan till Amerika. Koffertarna ser olika ut – och de tillhörde olika slags människor ur olika samhällsklasser. I barnguiden avspeglar det sig i koffertarnas personligheter.

Kulturparken beställde redan från start vår utökade startsida som gör det möjligt att kategorisera innehållet i apen på ett flexibelt sätt. Museet fick en app att växa i. 2022 kompletterade de med Historiejakten – ett spännande utomhusuppdrag för barn som vi gjorde ljudinspelningarna till. Manus skrevs av Emma Eriksson som numera arbetar hos oss på Umami. Allt hänger ihop!

Nästa:

Provlyssna

Klockgjuterskan Marinmuseum

Marinmuseum Karlskrona

  • App
  • Audioguide
  • Ljudproduktion
  • Infotainment